Тенденции в уеб дизайна през 2020

Специалистите във всяка сфера се стремят да предвиждат и съответно да се събразяват със специфичните за нея тенденции. Това важи особено за графичния дизайн, маркетинга и, разбира се, за уеб дизайна. От самото начало на „технологичната революция“ можем да проследим много промени в развитието на уебсайтовете.

Ето и някои  от предстоящите тенденции в уеб дизайна, които ни очакват през 2020 година.

Адаптивен дизайн

Тук трябва да отбележем, че адаптивният дизайн е вече задължително правило и е недопустимо през 2020 г. уеб проектите да не отговарят на него. Вече всички Уеб страници трябва да бъдат лесно четими и визуално привлекателни на всеки екран или част от него. Ето защо адаптивността е едно от основните изисквания към уеб дизайна, като занапред основно фокусът ще продължи да пада върху мобилните телефони.

Чат ботове

Следващата възникваща тенденция е свързана с изкуствения интелект. Потребителите често се обръщат към поддръжка с въпроси от всякакъв вид. По правило с течение на времето те съвпадат и е все по-трудно да се реагира на тях психологически.

Чат ботовете са програми, създадени да имитират разговор, като постоянно биват разработвани и усъвършенствани. Те събират база от въпроси и автоматично отговарят на заинтересованите потребители.

Предимствата на чат ботовете са, че са евтини (по-скъпи от раздела за често задавани въпроси, но много по-евтини от обслужващ персонал), реагират моментално и са достъпни 24/7. Недостатъци: не разбират саркастични искания.

Подвижен дизайн

Що се отнася за намирането на информация в Интернет, потребителите стават все по-нетърпеливи. За да отговорим на техните нужди е важно да сме в крак с новите тенденции и да им осигурим начин, по който те лесно да откриват това, което търсят. Най- лесният пример за привличане на вниманието е имплементирането на леки GIF анимации за запознаване с основните характеристики на даден продукт например. Този начин на представяне на информация е много по-ефективен от текстовия. Предимството на gif над видеото е по-бързото зареждане, което също е много важно при работа със сайта.

Изкачащите известия

Вярно е, че за много от потребителите е дразнещо да виждат изскачащи прозорци със съобщение от ъгъла на монитора, докато работят или гледат филми. Трябва да отбележим обаче, че ако са правилно насочени и с премерена честота на показване, те могат донесат много положителни резултати.

Бяло пространство

Използването на „бяло” пространство е един от принципите на логодизайн и ефективен начин за привличане на вниманието. Под бялото пространство се разбира областта между дизайнерските елементи и пространството вътре в някои елементи на уеб страницата.

В мрежата погрешно се твърди, че цялото бяло пространство е “празно” и бяло, всъщност, то може да бъде всеки цвят, текстура или дори фоново изображение.

Минимализъм

Тази тенденция много често се комбинира с бялото пространство. Въпреки това минимализмът е по-широко понятие. То включва опростяване на интерфейса по няколко начина:

  • скрита лента за навигация
  • минимум цветове
  • липса на допълнителни подробности за графичния дизайн (сенки, разнообразие от шрифтове)
  • минимум бутони

Днес минимализмът се насочва към максимално опростяване с показването на възможно най-малко елементи на една страница.

Димитър Димитров, oсновател и арт директор на #DesignDepotLtd.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 2 = 7