Поле за изява на българските специалисти

Много от добрите български специалисти имигрират в чужбина и там търсят своето поле за изява и възможност за реализация. Днес обаче няма да говорим за тях, а ще обърнем внимание на тези, немалко на брой талантливи български дизайнери и програмисти, които създават множество стойностни проекти в различни области и избират да се развиват в България.

За поредна година се провежда конкурсът Сайт на годината . Той цели да даде подиум за изява на точно тези талантливи създатели, които са истинският пример за високия стандарт на уеб в България.

В Сайт на годината  участва, всеки който има онлайн проект, стига да е създаден в България, от български екипи и фирми.

Всички уеб разработки биват разглеждани и оценени от национално жури от над 40 експерти по програмиране, уеб дизайн или дигитален маркетинг. Един от тях е  Димитър Димитров, Основател и aрт директор на #DesignDepotLtd.

В интервю за конкурса Димитър разказва, че да стане дизайнер e мечтата, която с много труд, търпение и малка доза късмет, разбира се, успява да сбъдне. Смята, че най-важното в професията му е да успява чрез “подредения хаос” в главата си да открие простичкото нещо, което ще работи за този, който се нуждае от услугите му.

“Очаквам да видя чисти, светли и привлекателни дизайни, с балансирани цветове и шрифтове, както и правилно и достатъчно използване на белите пространства, интересни графични елементи. Бих се радвал ако срещна и по-смели решения и експерименти с асиметрията или с типографията, използвани в сайта. Високо оценявам и използването на повече органични форми и линии.” – споделя Димитър.

Димитър разказва още, че критериите, на които ще се оповава при оценяването спрямо дизайна са:

  • UX – цялостно потребителско преживяване;
  • Общо визуално представяне, съобразено с идентичността на представения бранд – цвят, типография, графични елементи. Интуитивна навигация с ясна йерархия на съдържанието и дизайн елементите;
  • Качество на изображенията;
  • Качество на адаптивен / респонсив дизайн;
  • Креативност и естетика.

Бонус елементи

  • Видео и лека анимация за подобряването на потребителското преживяване е плюс;
  • Скорост на зареждане на сайта;
  • Функционалност.

„Пожелавам успех на всички участници, но вярвам, че обратната връзка от специалистите, които оценяват, както и от публиката, е истински ценната награда, която всеки един участник получава.“ – Димитър Димитров.

На 7-ми ноември, в рамките на специална церемония ще бъдат наградени и самите победители.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 41 = 42