5 странни истории, свързани със създаването на някои известни лога

  1. Оригиналното лого на Starbucks е твърде неприлично за съвременния потребител

През годините логото претърпява значителни промени дотолкова, че фактът, че е базирано на дърворезба на сирена от 16-ти век, е почти невъзможно да бъде разбран. Всъщност, в най-новата версия на логото е трудно да се види, че жената, украсяваща буквално милиарди чаши кафе по света, има огромна рибена опашка. Също така е трудно да се види, че тя е гола.

В оригиналното лого на Starbucks, на което се основават всички следващи лога, сирената излага на показ гърдите си. Starbucks се страхува да не обиди хората със своето лого и затова през 2008 година то бива променено.

2. Логото на Макдоналдс се основава на формата на оригиналните магазини, а не на думата „Макдоналдс“

Ако предполагате, че голямoто „М”, коeто оформя т.н. „златна арка“ е извлеченo от думата „Макдоналдс”, то определено грешите. „Златната арка“ всъщност се базира на формата на оригиналните ресторанти на McDonald’s и е била използвана, за да създаде отличителност.

Идеята за включване на арките идва от архитекта Стенли Местън, който предлага това решение с цел да предпази опашките от клиенти от дъжд.

3. В логото на Apple ябълката е отхапана, само за да не асоциира погрешно с череша

Логото на Apple за съжаление на много почитатели на марката не включва никаква символика. Просто докато спазвал плодова диета, на Стивън Джобс думата „ябълка“ му се сторила забавна.  Що се отнася до причината, поради която ябълката е отхапана, то това е единствено с цел плодът да не бъде сбъркан.

4. Логото на Уолт Дисни е толкова известно, че самият Уолт Дисни е имал проблеми с подписването на автографи

Ето един забавен факт: подписът на Уолт Дисни, който можете да видите на почти всяко произведение на Disney , всъщност няма почти нищо общо с оригиналния подпис на самия Уолт Дисни. Всъщност емблематичният, световно признат символ на компанията се основава на версията на негов служител.

Както можете да си представите в компания с размерите на Дисни, дори и в първите дни, Уолт Дисни просто не е имал време да подпише всяко едно писмо от фенове, затова обичайно прехвърлял това задължение на секретар или друг служител, на когото е било дадено разрешение да се подписва от негово име.

В крайна сметка стилизираните версии, използвани от художниците и неговите различни служители, станали толкова добре известни, че самият Уолт имал проблеми с подписите, тъй като собственият му подпис не отговарял на този, използван от компанията, носеща името му.

5.Логото на Chupa Chups е проектирано от Салвадор Дали

Като доказателство за това колко трайнa е марката Chupa Chups, служи това,  логото на компанията остава почти непроменено, откакто e въведено през 1969 г. Все пак, ако и вие имате лого, проектирано от Салвадор Дали, най-вероятно няма да искате да го промените.

Всъщност Дали създава логото за своя добър приятел и основател на Chupa Chups, Енрик Бернат, за по-малко от час, докато двамата обядват.

Източник : https://www.toptenz.net/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 2 = 2