7 идеи за това как да подобрите типографията на вашите дизайните

Типографията е нещо повече от избор на шрифт, тя е изкуство и умение.

В тази статия, ние от екипа на Design Depot, ще се опитаме да ви дадем няколко полезни практически съвета за това, как да се възползвате по най-добрия начин от възможностите  на типографията.

Да започваме!

  1. Нека посланието бъде ясно и еднозначно

Повечето шрифтове не са универсални, всеки един от тях носи собствено настроение, така че ще трябва да определите какъв конкретен шрифт ви трябва и дали той съответства на вашия дизайн. Един добър начин да направите това е да обърнете внимание на качествата или характеристиките, които искате вашият дизайн да предава. Ако концепцията е вече готова, то просто я съчетайте с подходящия шрифт.

  1. Съобразете се с аудиторията

Имайте предвид, че не всеки човек тълкува настроението, което предава шрифтът по един и същи начин. Това е така, защото начинът, по който възприемаме шрифтовете  е до голяма степен повлиян от културните асоциации, които са свързани както с възрастта, така и с местоположението. За да не сгрешите, консултирайте се с друг относно шрифта, в случай, че работите върху дизайн, който трябва да комуникира с широк кръг от хора, то изберете по-неутрален шрифт.

  1. Съчетайте добре големината на шрифта с дизайна

При избор на шрифтовете в дизайна добрата четливост е от голяма значение. Шрифтът не трябва да бъде твърде малък или пък дразнещо голям. Като основно правило текстът трябва да бъде между 10 и 12 пукта за проектите за печат и 15 до 20 пиксела в уеб мрежата.

  1. Не пренебрегвайте пространството и изравняването

Детайлите могат да повлияят изключително много върху цялостния дизайн. Два от тях имат много голямо въздействие върху дизайна. Това са разстоянието и подравняването.

Един бърз съвет: Изберете един стил и се придържайте към него.

  1. Ограничете броя на различните стилове шрифтове, както и тяхното удебеляване

Твърде много различни шрифтове в един дизайн могат да създадат впечатление за обърканост и непрофесионализъм.

Правилото гласи, че не трябва да  използвате повече от три различни шрифта в един дизайн, въпреки че то може да бъде нарушавано, за да се постигне добър ефект, като всичко зависи от контекста, разбира се.

Внимавайте с това да не преувеличите и да придадете прекалена тежест на шрифта (чрез удебеляване, курсив или главни букви). Тези стилове могат да бъдат чудесни, за да поставите акцент върху текста и употребата им е полезна, стига да не бъде прекалена.

  1. Проверете за „биещи“ се цветове

Изключително често шрифтът взаимодейства с други дизайнерски елементи, особено с фона. За да има добра видимост е важно текстът да контрастира с останалата част от дизайна.

Обърнете внимание, че цветовете, които са твърде различни или твърде сходни  могат да бъдат трудно различими. Същото важи и за прекалената употреба на ефекти. Те могат да бъдат полезни и забавни, но  трудно различими.

  1. Наблюдавайте & Практикувайте
    Един от най-добрите начини за подобряване уменията ви, свързани с типографията, е да обръщате внимание на това как другите дизайнери използват шрифтовете в своята работа. Това ще ви помогне да се развивате и да усъвършенствате познанията и опита си.

Сега всичко зависи от вас!

Надяваме се, че ще можете да използвате тези съвети и насоки, за да подобрите уменията си, ако пък не, ние от DesignDepotLtd. с радост ще превърнем вашите желания в реалност!

По материали от: www.canva.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 + 3 =