Повече за брандинга, бранд идентичността и логото.

Като предприемач, ваша основна задача е да оставите следа в съзнанието на вашия потребител. Чрез създаването на разпознаваем, надежден и последователен образ на фирмата, вие можете да спечелите вниманието и лоялността на клиентите си. Без тази диференциация те лесно биха могли да ви сбъркат с ваши конкуренти.

Когато повечето от нас си мислят за определена марка, първото нещо, което им идва на ум е логото. Въпреки че логото наистина е ключов елемент на марката и обикновено нейното основно визуално средство, има още няколко неща, които са от съществено значение.

За да изградите една добра марка, има три ключови термини, с които трябва да сте наясно:

  • Марка (бранд) – как хората възприемат вашата компания.
  • Брандинг – действията, които предприемате, за да изградите определен образ на вашата компания.
  • Идентичност на марката – събирането на осезаеми елементи на марката, които заедно създават единен имидж на марката.

Нека вникнем малко по-дълбоко в тази терминология.

Какво представлява марката?

Марката е набор от отличителни възприятия, идеи и чувства, които хората асоциират с вашата компания. Марката е това, което ви отличава от вашите конкуренти, това, което вашите потребители мислят за вас.

Какво е брандинг?

Въпреки че вашите клиенти са тези, които решават каква е вашата марка, със сигурност има действия, които можете да предприемете, за да им повлияете.

Брандингът е активен процес на оформяне на възприятията, които потребителите свързват с вашата компания. Всички стъпки, които предприемате, за да изградите някакъв образ в съзнанието на потребителите, както и репутацията на вашата компания и нейните продукти или услуги, са в сферата на брандинга.

Преди да вземете каквито и да било решения за брандиране, първо помислете за това: каква е представата, която искате да изградите, за да впечатлите клиентите си? Каква е вашата цел? Това мислене ще ви помогне успешно да вземате вашите брандинг решения.

Какво представлява идентичността на марката?

Чрез процеса на брандиране можете да изградите идентичност на марката. Тя представлява поредица от осезаеми изрази на вашата компания, като вашето лого, цветове, типография и други. Колкото по-ясни, специфични и съгласувани са тези елементи, толкова по-голяма е вероятността те да формират една наистина диференцирана и отличителна марка.

Докато изграждате самоличността на фирмата си, бъдете внимателни и проверявайте дали всеки елемент всъщност допринася за цялостното възприятие, което искате да създадете в клиентите си.

Чрез разпознаването на термините марка (бранд) , брандинг и идентичност на марката – вече  сте една стъпка в правилната посока на създаване на една успешна марка.

Ако се нуждаете от помощ, ние от Design Depot Ltd. с радост ще ви помогнем да създадете една  отличаваща се визия за вашата компания в съзнанието на потребителите.

Поздрави,

Екипът на DesignDepot

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 3 = 3