Как, следвайки някои основни правила, да заснемете перфектния кадър?

На всеки от вас му се е случвало да заснеме един наистина страхотен кадър. Не винаги обаче сте съвсем сигурни как точно сте успели да го направите. Дали не е било просто случайност?

За да можете съвсем целенасочено да заснемете едно наистина страхотно изображение, ние от Design Depot Ltd. ви представяме кратък списък с основни правила, които трябва да следвате.

  • Нужно е да познавате своя фотоапарат

Най-важното е да разберете основните характеристики на фотоапарата и обектива ви и по какъв начин те определят външния вид на самите изображения.

Този процес ще ви отнеме няколко часа, но щом го направите, ефектът ще бъде видим.

  • Трябва да вникнете в смисъла на експозицията

Експозицията се свързва с това, колко ярко искате да бъде вашето изображение.

Ако изображението е по-ярко, отколкото трябва, то е преекспонирано. Ако е по-тъмно, отколкото искате, то е недостатъчно експонирано.

В крайна сметка всичко зависи от вашето творческо решение. Важно е обаче да сте запознати с възможностите, който дава вашият фотоапарат и да се възползвате от тях.

  • Тряба да станете господари на светлината

Нека започнем с това, че всъщност не съществува човек, който отлично да познава всички аспекти на светлината.

Важното е да се научите да работите с нея при каквито и да било обстоятелства. Да я създавате, да я търсите и съответно намирате.  Това е едно наистина голямо предизвикателство.

  • Научете повече за т.н. дълбочина на полето

От английски Depth of field всъщност представлява оптичен ефект, които много хора подценяват.

Дълбочината на полето е едно от онези неща, които изглеждат прости на пръв поглед, но в процес на тяхното изучаване стават все по-сложни. Придобиването на познания в тази област  обаче, със сигурност ще направи огромна промяна в работата ви.

  • Опознайте перспективата

Перспективата всъщност  представлява пространствените взаимоотношения между обектите във вашата рамка – техните размери, разположението им и самото пространството между тях.

Всички тези функции променят начина, по който зрителят интерпретира едно изображение. Перспективата може да кара изображенията да изглеждат 3D, освен това дава на снимките чувство за дълбочина.

  • Овладейте цялостната композиция

Композицията се свърза с това как са организирани различните визуални аспекти в една сцена. Тя обхваща неща като светлина, линии, форми, цветове, рамки, текстури, модели, движение, отражения и други.

Важно е нейните елементи да бъдат овладени и да ви помагат да разказвате истории, да предавате емоция и да привлечете вниманието на зрителите си.

  • Усъвършенствайте вашите умения, свързани с обработката на изображения

Всъщност тази тема е малко противоречива. Има хора, които вярват, че след обработката (използването на софтуер за редактиране на изображенията след като са били направени) е загуба на време.

Други са на мнение, че пост-обработката е инструмент, който всеки фотограф може да използва, за да представи на своите на зрители това, на което е станал свидетел, че и повече.

Пост-обработката помага за това, изображението да бъде още по-красиво и регулацията на контраста, яркостта, остротата и насищането спомагат за това.

Винаги има какво повече да се научи за фотографията, важното е да се постави началото, а тази статия ви дава точно тази възможност.

В случай, че фотографията не е вашето нещо, но пък имате нужда от наистина качествени кадри, обърнете се към екипа на Design Depot Ltd.

Ние винаги сме насреща, за да удовлетворим вашите желания.

Поздрави,

Екипът на Design Depot Ltd.

Източник: photographyconcentrate.com

 

 

 

Sharing is caring!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 + 5 =